ΙΣΤΟΡΙΑ PADEL

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα νέο παιχνίδι, το padel έχει γίνει το πιο δημοφιλές άθλημα ρακέτας σε ορισμένες  Ισπανόφωνες  χώρες όπως το Μεξικό και η Αργεντινή, αλλά κυρίως στην Ισπανία. Ποιο είναι τελικά το μυστικό αυτού του αθλήματος ρακέτας ;

Λόγω του ότι η ρακέτα του padel είναι μικρότερη από ό, τι οι ρακέτες των άλλων σπορ αυτό κάνει το άθλημα πολύ πιο εύκολο.

Padel μπορεί να παιχτεί από τον οποιοδήποτε χωρίς να παίζει ρόλο η ηλικία. Είναι ένα κοινωνικό άθλημα  γιατί παίζεται διπλό.

Ένας άνδρας  που ονομάζονταν Enrique Corcuera  κατασκεύασε το πρώτο γήπεδο padel, στo Ακαπούλκο, στο Μεξικό, το 1969.

Το πρώτο γήπεδο που χτίστηκε ήταν περίπου 25 μέτρα μήκος και είχε τείχη γύρω από το γήπεδο με σκοπό να μην επιτρέψει στην  βλάστηση να εισβάλλει  στο γήπεδο. Αυτοί οι τοίχοι ήταν 3 μέτρα ύψος στο πίσω μέρος και 2 μέτρα ύψος από το πλάι.   τοποθέτησε ένα δίχτυ στη μέση του γηπέδου πόρτες για την είσοδο και έξοδο από τις  πλευρές.

Αυτή ήταν η γέννηση του νέου αυτού αθλήματος γνωστό σήμερα ως  Padel.

Στη συνέχεια, λόγω της ακραίας θερμότητας στο Μεξικό, αποφασίστηκε να μειωθεί το ύψος του πλευρικού τοίχου και αργότερα να αντικατασταθεί με ένα συρμάτινο πλέγμα, παρόμοιο με αυτό  που χρησιμοποιείται σήμερα. Αρχικά, η βαθμολόγηση και η μπάλα ήταν τα ίδια με εκείνα του τένις, η μόνη διαφορά ήταν ότι το παιχνίδι θα συνεχίζονταν εάν η μπάλα αφού αναπηδούσε στο πάτωμα, στη συνέχεια χτυπούσε στους τοίχους και μετά πέρναγε επάνω από το δίχτυ. Οι ρακέτες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την «Πλατφόρμα τένις”, μικρότερες  και χωρίς χορδές.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του αθλήματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αναγνωρίστηκε από πολλά σχετικά άτομα.

Το 1974 Alfonso de Hohenlohe, ένας επιχειρηματίας και ιδρυτής του Marbella Club στην Ισπανία έλαβε πρόσκληση από τον Enrique Corcuera, (εφευρέτη  του Padel), να επισκεφθεί το σπίτι του στο Μεξικό για να του δείξει το νέο άθλημα που μόλις είχε εφεύρει. Εκείνη την εποχή το Padel συνηθίζονταν  να ονομάζεται «Paddle Τένις» και παιζόταν με ξύλινη ρακέτα.

Ο Alfonso de Hohenlole  αγαπησε το νέο αυτό άθλημα που εφευρέθηκε από τον φίλο του Corcuera, και μόλις επέστρεψε στην Ισπανία, αποφάσισε ο ίδιος να χτίσει τα δύο πρώτα γήπεδα Padel στην Ισπανία στο «Marbella Club” στην επαρχία της Μάλαγα. Έτσι ξεκίνισε η προώθηση του νέου αυτού αθλήματος στους πλούσιους  φίλους του  που έγιναν οπαδοί του  Padel.

Το 1975 ένας φίλος του Alfonso de Hohenlohe και τακτικός επισκέπτης στη Marbella, Julio Menditengui (Αργεντινός  Polo  Player) αποφάσισε να προωθήσει το άθλημα στην πατρίδα του την Αργεντινή, όπου σε  δύο χρόνια έγινε ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα στην χώρα.. Το 1990 υπήρχαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια παίκτες και χτίστηκαν  10.000 γήπεδα σε εθνικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το Padel έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του αθλήματος έχει φτάσει στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες περιοχές στη Νότια Ευρώπη. Μπορείτε τώρα να παίξετε Padel στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ιαπωνία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τυνησία, τον Παναμά, την Βενεζουέλα και το Μονακό.