ΟΡΟΙ PADEL

 • BAT – Το όνομα της ρακέτας στο Padel
 • BANDEJA SHOT – Το «χτύπημα» που γίνεται στο φιλέ. Είναι ένας συνδιασμός smash και ψηλού βολέ.
 • CHOP – Το «χτύπημα» το οποίο δίνει αρκετό ανάποδο spin με αποτέλεσμα η μπάλα να σταματάει εκεί που προσγειώνεται ή να αφήνει χαμηλή επιστροφή όταν χτυπάει στον πίσω τοίχο.
 • CHIQUITA – Το χαμηλό «χτύπημα» που παίζεται αργά στα πόδια του αντιπάλου που βρίσκεται στο φιλέ. Χρησιμοποιείται γενικά για να ξεκινήσει «η μάχη των βολέ» ή για να ανέβει κάποιος παίκτης στο φιλέ μετά από βολέ-λόμπα.
 • DROP SHOT – Απαλό «χτύπημα» από το οποίο η μπάλα μόλις που περνάει το φιλέ.
 • SLEEPY – «Χτύπημα» ίδιο με το drop shot αλλά εκτελείται τρέχοντας μπροστά όταν ο αντίπαλος χτυπάει δυνατό smash στον πίσω τοίχο για να φέρει την μπάλα πίσω στη μεριά του και κόβεις τη μπάλα ακριβώς πριν η μπάλα περάσει το φιλέ.
 • NO MAN’S LAND – Η περιοχή μεταξύ service line και baseline όπου ένας παίκτης είναι πιο ευάλωτος.
 • NOT UP – Δίνεται από τον διαιτητή όταν κάποιος παίκτης παίξει τη μπάλα όταν αυτή έχει χτυπήσει ήδη δύο φορές κάτω.
 • CENTRAL LINE – Είναι η παράλληλη γραμμή στον πλάγιο φράχτη του γηπέδου και χωρίζει την περιοχή του service στα δύο. Η απόστασή της από το φράχτη είναι 5 μέτρα.
 • SERVICE LINE – Είναι η παράλληλη γραμμή στο φιλέ σε απόσταση 6,95 μέτρα και διαχωρίζει τη περιοχή του service.
 • Η ΡΑΚΕΤΑ ΤΟΥ PADEL (THE PADEL BAT)

Όλοι όσοι ξεκινούν Padel αναρωτιούνται το ίδιο πράγμα: Τι είδους ρακέτα χρειάζομαι? Η αγορά σήμερα προσφέρει πολλές μάρκες, κάθε μια με αρκετούς τύπους ρακετών ανάλογα με το οικονομικό budget του καθενός αλλά και το επίπεδο του παίκτη. Μην ξεχνάτε ότι η ρακέτα είναι η προέκταση του χεριού οπότε μια σωστή επιλογή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη όχι μόνο για την βελτίωση του παιχνιδιού σου αλλά και για την αποφυγή τραυματισμών.

ΣΧΗΜΑΤΑ ΡΑΚΕΤΩΝ PADEL

 • Σχήμα Διαμάντι: Πιο δυνατή στην κορυφή του κεφαλιού. Γενικός κανόνας για αυτόν τον τύπο ρακέτας είναι ότι έχει υψηλότερη ισορροπία κάτι που σημαίνει ότι το βάρος της τείνει προς το κεφάλι. Δίνει εξαιρετική δύναμη αλλά μπορεί να δημιουργήσει απώλεια ελέγχου της μπάλας πιο εύκολα. Δεν προτείνεται σε αρχάριους ενώ απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους παίκτες.
 • Στρογγυλό σχήμα: Χαμηλής ισορροπίας ρακέτα με το βάρος κοντά στη λαβή η οποία επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της μπάλας αλλά λιγότερη δύναμη στο χτύπημα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε αρχάριους παίκτες.
 • Σχήμα Δάκρυ: Λιγότερο δυνατή στην κορυφή του κεφαλιού σε σχέση με την ρακέτα διαμάντι. Αυτό το είδος ρακέτας συνδυάζει τους δύο προηγούμενους τύπους κι έτσι προσφέρει περισσότερη ισορροπία.

Η ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ PADEL

Η επιφάνεια της ρακέτας αποδίδει διαφορετικά εξαρτώμενη από την κατασκευή της και το sweet spot (σημείο μέγιστης απόδοσης). Η ποσότητα της γόμας, το αφρολέξ, η ίνα, ο τρόπος που έχει κατασκευαστεί στο εργοστάσιο και πολλά άλλα καθορίζουν τον τρόπο που αποδίδουν. Στο θέμα τραυματισμών, οι ρακέτες με σκληρή επιφάνεια είναι αυτές που μεταφέρουν τον κραδασμό στο χέρι (καρπό, elbow, ώμο) ενώ οι πιο μαλακές στις οποίες το αφρολέξ απορροφά τον κραδασμό δημιουργώντας λιγότερη πίεση στο χέρι προστατεύουν περισσότερο από τραυματισμούς.

 • Σκληρή επιφάνεια ρακέτας: Δίνει περισσότερο έλεγχο αλλά και λιγότερη δύναμη στο χτύπημα
 • Μαλακή επιφάνεια: Το αντίθετο από την σκληρή. Δίνει περισσότερη δύναμη αλλά και περισσότερες πιθανότητες να στείλει τη μπάλα στους τοίχους αν δεν μπορείτε να ελέγξετε καλά τα χτυπήματά σας.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ PADEL

Δεν υπάρχει ιδανικό βάρος ρακέτας. Το βασικό θέμα είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του βάρους της ρακέτας και της ικανότητας του παίκτη να παίζει με αυτήν για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Μια αρκετά βαριά ρακέτα μπορεί από τη μία να προσφέρει περισσότερη δύναμη αλλά από την άλλη μπορεί να κουράσει πιο γρήγορα το χέρι και να αποδειχθεί λιγότερο δυνατή όσο περνάει η ώρα και εξελίσσεται το παιχνίδι. Σκοπός των κατασκευαστών ρακέτας είναι πλέον να επενδύσουν σε ρακέτες που θα καταφέρνουν μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα με λιγότερο βάρος.

Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ PADEL

Η επιφάνεια των γηπέδων διαφέρει ανάλογα με το μέρος που παίζει κάποιος. Στην Αργεντινή τα περισσότερα γήπεδα είναι φτιαγμένα από τσιμέντο. Στην Ισπανία το 90% των γηπέδων είναι από συνθετικό χλοοτάπητα και γυάλινους τοίχους. Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πορώδες τσιμέντο, χαλί και διάφορα άλλα συνθετικά. Το σημαντικό στοιχείο είναι να υπάρχει σωστή αναπήδηση της μπάλας σε όλη την επιφάνεια του γηπέδου και να μην λασπώνει όταν βρέχει. Τα επίσημα χρώματα είναι πράσινο, μπλε και κόκκινο (κεραμιδί). Παρόλα αυτά υπάρχουν και διάφοροι άλλοι χρωματισμοί όπως φούξια και μαύρο αλλά δεν είναι επίσημα αποδεκτοί από την ομοσπονδία.